Patelnie

Patelnia to jeden z podstawowych sprzętów kuchennych, bez których gotowanie stałoby się niemożliwe. I właśnie ze względu na jej kluczowe znaczenie w kuchni, tak ważny jest wybór takiej patelni, która ułatwi nam przygotowywanie naszych ulubionych potraw zgodnie z naszymi przyzwyczajeniami.

- Materiał-
Wybierz
- Powłoka-
Wybierz
- Ilość-
Wybierz
- Rozmiar-
Wybierz
- Producent-
Wybierz
Sortuj według: Nazwy Ceny Popularności

Patelnie aluminiowe i nie tylko

Patelnia aluminiowa to klasyczne rozwiązanie dla tych, którym zależy na różnorodności przygotowywanych potraw. Dzięki zastosowanemu materiałowi jest ona typem najlżejszym i najszybciej nagrzewającym się. Ważne, aby posiadała nieprzywierającą powłokę, na przykład z drobinkami stopionego kamienia (patelnia aluminiowa kamienna), ceramiczną lub teflonową. Nie bez znaczenia jest też rodzaj użytego stopu aluminium, dlatego duże znaczenie ma jakość patelni, i na tej nie warto oszczędzać. Należy także zwrócić uwagę na rodzaj kuchni, do jakiego przystosowana jest wybrana przez nas patelnia - czy nadaje się tylko do gazu, czy również na indukcję? Te przystosowane do kuchenek indukcyjnych zazwyczaj są nieco droższe, ale wynika to właśnie z wyższej jakości zastosowanego stopu.

Poważną konkurencją dla patelni aluminiowej stanowi patelnia stalowa oraz ceramiczna. Ta pierwsza powszechnie postrzegana jest jako znacznie trwalsza od aluminiowej- można myć ją w zmywarce, szorować druciana szczotką, a jej powierzchnia i tak nie ulegnie uszkodzeniu. Poza tym, dzięki swojej ferromagnetyczności, standardowo nadaje się do wszystkich typów kuchenek. Jej słabą stroną może być dłuższy czas nagrzewania, co można jednak zniwelować przez zastosowanie specjalnej nieprzywierającej powłoki.

Z kolei patelnia ceramiczna umożliwia smażenie przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu lub nawet bez jego użycia- jest to typ non-stick, dlatego jest ona najczęściej wybierana przez tych, którym zależy na zdrowej kuchni. Jednocześnie jest też idealnym rozwiązaniem dla wielbicieli naleśników. Do naleśników używamy właśnie patelni ceramicznej.

Jeżeli często przygotowujemy sosy, dżemy gulasze, duszone warzywa, wówczas warto zainwestować w patelnię z pokrywką, która pomaga zachować ciepło wewnątrz naczynia. Pamiętać należy o delikatnym obchodzeniu się z nią podczas mycia ze względu na niską odporność na zarysowania.

Oprócz patelni idealnej do smażenia naleśników mamy też patelnię dla wielbicieli potrwa z grilla - patelnię grillową. Dzięki swej charakterystycznej budowie pozwala ona na przygotowywanie potraw przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu, a w zależności od materiału, z jakiego jest wykonana (aluminium, stal, żeliwo naturalne lub z powłoką ceramiczną), umożliwia przygotowywanie potraw w sposób najbardziej dla nas dogodny.

Producenci

„Zasady ochrony danych osobowych.” Polityka Prywatności

Zamknij